Les 2

LES 2  : SPELLING – weetwoorden met ‘ei’

Stap 1: leg eerst jouw materialen klaar!
– Werkschrift spelling (donkerblauw) pagina 32-33
– Jouw pen en uitgomstift. Zeker geen balpen gebruiken want dat kan je niet uitgommen!
– Een lijntjesblad of een wit blad. Een whiteboard op een iPad mag ook.
– Spellingskaarten: Weetwoorden 1

Stap 2: we gaan aan de slag!

WAT GAAN WE LEREN? – We kijken terug:
We gaan werken rond weetwoorden tijdens deze spellingsles. Weetwoorden zijn woorden die je uit het hoofd moet kennen. Voor deze les zullen dat de ei-woorden zijn. Jullie hebben in het begin van het schooljaar nieuwe ei-woorden geleerd. Deze ei-woorden worden straks verder ingeoefend, maar we gaan ook aan de slag met nieuwe ei-woorden. We leren ook letten op het verschil tussen ei en ij. In het begin van het schooljaar en in het tweede leerjaar leerden jullie de ei-woorden aan de hand van een kort verhaal rond de keizer die een paleis ging bouwen. Dit verhaal ging als volgt:

Een klein meisje ging op reis met de trein. Ze kwam aan bij een plein, maar het kraam met het zeil en het ei waren er niet meer. Wel kwam het meisje er de keizer tegen. ‘Aan het einde van een lange reis zag ik een eiland met een grote groene wei. In de maand mei wil ik daar een groot paleis bouwen’, zei de keizer.

MAAK DE VOLGENDE OPDRACHT:
Jullie mogen nu deze woorden nog eens herhalen via een taakje dat juf heeft klaargezet op http://www.kweetet.be
Kies voor Kameleon – spelling 3 Thema 1 les 7.

WAT GAAN WE LEREN? – nieuwe leerstof:
Voor deze les komt er een kort vervolg op het ei-verhaal. Je zal zien dat er zes nieuwe ei-woorden bijgekomen zijn. Enkel de nieuwe ei-woorden werden onderlijnd. Het vervolg gaat als volgt:

De keizerin wou in het geheim ook wel eens naar het eiland waar de keizer een eigen paleis ging bouwen. Maar ze had weinig plezier aan haar reis. Ze schoof uit over een eikel… Gelukkig kwamen er plots drie meiden aangerend met een pleister.

MAAK DE VOLGENDE OPDRACHT:
Neem het lijntjesblad of wit blad, of een whiteboard op de iPad. Lees nu een aantal keren het vervolg van het ei-verhaal. Let zeer goed op de zes nieuwe woorden die juf onderlijnd heeft. Probeer deze woorden uit het hoofd te leren. Probeer nu niet meer naar het verhaal te kijken en schrijf de woorden die je je nog kan herinneren op het blad of iPad. Probeer deze woorden juist te schrijven! Als dit gedaan is ga je gaan controleren. De woorden die fout geschreven zijn verbeter je. De woorden die je vergeten was schrijf je er nu ook bij. 

WE GAAN AAN DE SLAG IN ONS WERKSCHRIFT!
We starten op pagina 32:
– Oefening 1 (helemaal maken)
– Oefening 2 (hier kleuren we het bolletje W van weetwoord)
– Oefening 3 (helemaal maken) Gebruik hier jouw spellingskaarten bij weetwoorden 1.
– Oefening 4: (helemaal maken)

Ga verder op pagina 33:
– Oefening 5: (helemaal maken)
– Oefening 6: (helemaal maken)
– Oefening 7: (helemaal maken) Tip: zij-wij-mij zijn verwijswoorden en verwijzen dus naar een persoon. Ze hebben allemaal de lange ij!
– Oefening 8: (helemaal maken)

WAT ALS JE HET ECHT NIET BEGRIJPT?
Heb je problemen, ga dan naar de chat en contacteer juf Kim.

Stap 3 : ben je al klaar?
Maak een spellingstaak op taalblobs.